NYHEDER 26. SEP 2018 KL. 16:19

Demente kan trygt tage med Midttrafiks busser

Af: kollektivtrafik

Med en Bistå-nål på jakken kan demente signalere behov for ekstra hjælp hos chauffører og kontrollører i Midttrafiks busser. Det er resultatet af en forsøgsordning, der baserer sig på et samarbejde mellem Midttrafik, Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune og DemensHjørnet. Midttrafiks bestyrelse har givet grønt lys for, at demenssamarbejdet bliver permanent


Siden december sidste år har demente med tilknytning til DemensHjørnet i Aarhus haft mulighed for at hente en Bistå-nål til jakken, som de kan have på, når de rejser med bussen. Nålen er et signal til chauffører og kontrollører om, at de måske står overfor en kunde, der har brug for ekstra hjælp.

43 demente er i dag tilmeldt sig ordningen, som gør det mere trygt at være dement i Aarhus bybusser. Borgere med demens kan have svært ved at huske, hvor de har lagt buskortet, mens andre ikke forbinder billetkontrol med fremvisning af buskort. Midttrafik har derfor oplevet, at en dement borger har fået flere kontrolafgifter, selvom den demente har et gyldigt pendlerkort.

Med Bistå-nålen vil både chauffører og kontrollører have mulighed for at hjælpe den demente. Det giver tryghed ikke bare hos den demente, men også hos pårørende til den demente. Og det er netop sidstnævnte gruppe, der i forbindelse med et fokusgruppeinterview, understregede, at trygheden ved en mærkningsordning kan være afgørende for, om en dement fortsat kan og vil bruge bussen.

Et kommende samarbejde mellem DemensHjørnet og Midttrafiks chaufføruddannelse Fly High skal udvide chaufførernes kendskab til demenssygdommen og gøre dem endnu bedre til at identificere og vejlede demente kunder i busserne.

Midttrafiks bestyrelse besluttede på sit møde 18. september, at ordningen med Bistå-nålen og demenssamarbejdet skal fortsætte som en varig ordning.