NYHEDER 11. OKT 2019 KL. 09:46

Hovedstadens letbanetog bliver grønne

Af: kollektivtrafik

Hovedstadens letbanetog bliver grønne

Når Hovedstadens Letbane efter planen begynder at køre på skinnerruller i 2025 på strækningen mellem Ishøj og Lyngby, bliver det med grønne tog. Farven skal blandt andet sikre letbanen sin egen identitet blandt de eksisterende offentlige transportformer i hovedstaden


- Letbanen skal opleves i sammenhæng med de øvrige offentlige transportformer i hovedstadsområdet, som alle har hver sin karakteristiske farve - det røde S-tog, den hvide metro og de gule busser. Farverne hjælper kunderne med at genkende transportformerne og skelne mellem disse. Med den grønne farve bliver letbanen genkendelig og synlig i bybilledet ligesom bus, tog og metro - samtidig med, at vi her har en klimavenlig og bæredygtig transportløsning, siger Trine Græse (S), der er næstformand i Hovedstadens Letbane og borgmester i Gladsaxe Kommune, som står bag projektet sammen med ti andre kommuner og Region Hovedstaden.

På midten af de grønne letbanetog vil der også være et sort ”bælte”, som er trukket langt ned, så udtrykket adskiller sig fra busserne. Bæltet skal minde passagerne om, at det er nemt at træde ind og ud af toget, også hvis man har barnevognen eller rollatoren med. Derudover vil hvide markeringer på midten af dørene indramme døråbningerne, når dørene åbner. Disse markeringer skal blandt andet hjælpe svagtseende, når de skal ind og ud af toget.

- Letbanen hjælper til, at alle borgere får en høj mobilitet - også dem, som har brug for lidt ekstra service og hjælp. Vi er meget optaget af, at letbanen bliver nem at bruge for alle, uanset eventuelle handicap eller andre særlige behov. Tilgængelighed spiller derfor en central rolle i planlægningen og udførelsen af Hovedstadens Letbane, påpeger Trine Græse.

Synlighed øger trafiksikkerheden
Den stærke grønne farve på letbanetogene kan også være med til at øge trafiksikkerheden på vejene, når letbanen først går i drift.

- Lyse og stærke farver er generelt mere synlige i trafikken end mørke og grålige farver, siger Rebekka Nymark, der er direktør i Hovedstadens Letbane.

Derudover adskiller den grønne farve sig fra mange af de ting, man ser i de byrum, som letbanen vil køre igennem. På den måde vil letbanen skille sig ud og blive set.

- Vi ved, at letbanen er en ny transportform i hovedstaden, og at alle andre trafikanter skal vænne sig til at færdes omkring letbanen, når den går i drift. Derfor har vi særlig stort fokus på samspillet mellem letbanen og den øvrige trafik, og her spiller farven på togene også en rolle, siger Rebekka Nymark.


Fakta om letbanen i Hovedstaden:


Fakta om togene: