NYHEDER 6. DEC 2019 KL. 12:20

Sydhavnsmetroens tunnelboremaskiner skal døbes

Af: kollektivtrafik

Arbejdet med at bygge den nye metrolinje til Sydhavn er i fuld gang, og de to tunnelboremaskiner, der skal bore tunnelerne, ankommet til byggepladsen ved Enghave Brygge. Men før de kan gå i gang, skal de ifølge gammel skik døbes


De to tunnelboremaskiner, der skal grave de to gange 4,5 kilometer lange tunneler til den nye Sydhavnsmetro, er ankommet til byggepladsen ved Enghave Brygge. Her bliver maskinerne samlet på bunden af den dybe stationsskakt, inden de om få måneder påbegynder deres komplicerede og omhyggelige borearbejde dybt under jorden.
 
Inden tunnelboremaskinerne går i gang med arbejdet dybt under jorden, skal de ifølge traditionen have et navn. Over hele verden døber man boremaskiner forud for deres første tur for at bringe lykke til på projektet. Præcis som skibe døbes før deres jomfrurejse. Borebisserne, der bemander de gigantiske tunnelboremaskiner, nægter simpelthen at stige om bord, hvis maskinerne ikke er blevet døbt. Så selv om det er både folkeligt og sjovt, så er det også en afgørende og fast tradition.
 
Metroselskabet har derfor skudt en navnekonkurrence i gang, hvor alle, der har lyst, kan være med til at finde på navne til de to tunnelboremaskiner. Et nedsat dommerpanel vil gennemgå de indkomne forslag og udpege vindernavnene. Præmien for bedste bud er en invitation til dåben af den første tunnelboremaskine under jorden på byggepladsen i Sydhavn. Vinderen kan invitere en gæst med til den ekstraordinære oplevelse forud for boremaskinens første færd.

Sydhavnsmetroen består af fem underjordiske stationer: Havneholmen, Enghave Brygge, Sluseholmen, Mozarts Plads og Ny Ellebjerg, som bliver et nyt trafikalt knudepunkt. Her bliver det let for passagererne at skifte til bus, regional- og S-tog. Dermed vil togpassagererne blive fordelt til Metroen i et system, som ligner det, der findes i flere europæiske storbyer.
 
Under det første metrobyggeri blev boremaskinerne i 1997 døbt Liva (Weel) og Betty (Nansen) efter de to berømte, afdøde skuespillerinder. På Cityringen foregik navngivningen af de fire boremaskiner som en større event i 2013, hvor borgerne også blev inddraget i en navnekonkurrence. Et dommerpanel besluttede, at maskinerne skulle opkaldes efter de gamle telefoncentraler i København - nemlig Nora, Tria, Minerva og Eva.
 
Også tunnelboremaskinerne i Nordhavn fik deres navne efter en konkurrence, og det endelige valg faldt på Alice og Frida. Frida var navnet på den første båd i Kvindelig Sejlklub, der ligger i Nordhavn. Alice var navnet på den ene af de to stiftere tilbage i 1942.


Forslag kan blandt andet sendes via metro-selskabets facebook-side www.facebook.com/metroenkbh. Fristen er 13. december.

 
Navneforslag, der kan virke krænkende eller anstødelige, bliver frasorteret i konkurrencen. Hvis flere personer har foreslået de to vindernavne, trækkes der lod om præmien. Medarbejdere ansat i Metroselskabet, Metro Service eller entreprenører på metrobyggeriet kan ikke deltage i konkurrencen.
 
Fakta om tunnelboremaskinerne i Sydhavn:


Fakta om Sydhavnsmetroen: