NYHEDER 17. DEC 2019 KL. 16:00

Stationstjek: Tisvildeleje Station – et spørgsmål om kapacitet

Af: Mikael Hansen

Tisvildeleje Station – et spørgsmål om kapacitet
Tisvildeleje Station er den ene endestation på Lokaltogs Gribskovbane

Ombygningen af Tisvildeleje Station udvidede perron-arealet betydeligt og flyttede passagererne væk fra stationsbygningen.


 

Tisvildeleje Station er den nordlige endestation på den ene af Gribskovbanen to grene – den anden er Gilleleje. Lokalbanen tog holder normalt kun stille så længe, det tager for lokomotivføreren at lukke sin kabine i den ene ende af toget og bevæge sig til den anden ende af toget og gøre klar til at køre der – det drejer om ganske få minutter.

Stationsbygningen på Tisvildeleje Station er en fin gammel bygning, som i dag er lejet ud til forskellige formål, bl.a. frivillige foreninger. Bygningen har den meget karakteristiske form med en hovedbygning og et anneks, som tidligere har rummet det uundværlige stationstoilet – ja, sådan var det engang.

En nylig – og formentlig ikke helt færdiggjort - renovering at Tisvildeleje Station har haft som hovedformål at udvide perronarealet i sydlig retning, længere væk fra stationsbygningen. Perronen er også blevet bredere. Det hele er et spørgsmål om kapacitet – for antallet af passagerer er meget stort i sommerperioden, hvor Tisvildeleje er et meget besøgt turistmål – både for længere og kortere ophold.

”En søndag aften i sommerperioden er der sort af mennesker på perronen i Tisvildeleje, og som regel er stemningen høj”, forklarer Kurt Lauridsen, sekretariatschef i Lokaltog. ”Det var et vigtigt formål for os, at stationen skulle kunne rumme det store antal passagerer i højsæsonen. Samtidig ville vi gerne flytte tyngdepunktet væk fra arealet lige foran stationsbygningen. Det er vores vurdering, at stationsbygningen under de nye forhold vil kunne lejes ud til f.eks. erhvervsformål. Der ikke længere brug for bygningen til trafikale formål.”

Kollektivtrafik.dk’s udsendte medarbejder besøgte Tisvildeleje Station en lun dag i oktober, hvor højsæsonen for længst var forbi. Det var måske lidt svært at forestille sig mylderet af sommer- og festklædte mennesker, men den centrale placering i byen kun få hundrede meter fra stranden og de store sommerhusområder, gør alligevel lokaltoget til den oplagt rejsemulighed, som rigtig mange altså også har opdaget. Den blinde vej kan genkendes fra Gørløse Station, som den var før. I Tisvildeleje er der dog på forbilledlig vis indlagt en sløjfe med P-pladser og et busstoppested for den stedlige lokalrute.

Og toget bruges også udenfor højsæsonen – også til og fra endestationen. To minutter før togafgang myldrede det pludselig med mennesker på perronen, så Rejsekortstanderen knitrede!