NYHEDER 23. MAR 2020 KL. 10:22

Trafikselskaber forklarer sig efter kritik af billetsalg i busser

Af: Jesper Christenen

Trafikselskaberne Midttrafik og Movia forsvarer, at de fortsatte med billetsalget i busserne ind til transportministeren opfordrede dem til at indstille det midlertidigt. Begge selskaber siger, at de nųje og konsekvent har fulgt myndighedernes anbefalinger


- I Movia har vi nøje fulgt myndighedernes anbefalinger. Vores tiltag har været baseret på myndighedernes opfordringer. Vi har senest 16. marts fået oplyst fra Sundhedsstyrelsen, at ”virus har svært ved at overleve på sedler og mønter. Så man skal ikke tage nogen forholdsregler i den forbindelse”, siger Camilla Struckmann, der er kommunikationsdirektør i Movia.

Hun fremhæver, at chaufførerne leverer en formidabel indsats under meget svære vilkår, og at de få kunder, der i øjeblikket har brug for at kunne komme med den kollektive transport, for eksempel fordi de skal på arbejde på sygehuse, i detailhandlen eller i andre samfundskritiske funktioner, viser hensyn og følger anbefalingerne fra myndighederne.

- Årsagen til, at vi har kontantsalg i busserne, er, vi stadig har borgere i det her samfund, som ikke kan få et betalingskort, og som derfor ikke kan bruge Rejsekort eller app’s. For dem er det ikke muligt at tage bussen, hvis de ikke kan betale kontant for billetten. Dem hører vi fra nu, hvor vi desværre har måtte lukke det betjente salg ned midlertidigt, siger Camilla Struckmann, der peger på, at Movia har taget en lang række tiltag for at skærme kunder og chauffører.

- I takt med, at myndighedernes anbefalinger har ændret sig, har vi implementeret med dags varsel. Vi beder om at vise hensyn, holde afstand, rejse uden for myldretid hvis muligt, ikke rejse hvis man er syg eller formodet smittet, bruge midterdøren, betale med rejsekort, app eller sms-billet, og overholde den hygiejnelinje, som fra i dag er markeret med sort tape bag forreste sæderække. Vi har skaleret den indvendige rengøring op i bussen og på chaufførfaciliteterne. Og vi har også indstillet kontantsalget midlertidigt. Uden stor omstillingsparathed hos vores operatører, chauffører og kunder, kunne det ikke lykkes. Og det vil vi gerne takke for, siger Camilla Struckmann.

Hun peger på, at der er tale om en helt ekstraordinær situation.

- Movia har vi stor forståelse for, at den skaber bekymring hos alle. Vi har fokus på at holde den kollektive transport kørende, og at holde fast i, at man trygt kan bruge den kollektive transport, når blot man følger sundhedsmyndighedernes anbefaling. Og trafikselskaberne har et godt og tæt samarbejde med operatørvirksomhederne og deres dygtige medarbejdere også i denne alvorlige situation, fremhæver Camilla Struckmann.


Hos Midttrafik forklarer vicedirektør Melle Julbo-Nielsen, at trafikselskabet konsekvent har fulgt den linje, som myndighederne har lagt. 

- Vores opfattelse er, at myndighederne har ønsket af fastholde en så normal kollektiv trafik som muligt, siger hun og peger på, at Myndighederne frem til onsdag ikke har anbefalet trafikselskaberne at lukke for betjent salg i busserne, ligesom de har kommunikeret, at der ikke skulle være risiko forbundet med håndtering af kontanter, siger hun for fortsætter:

- Vi forstår til fulde den bekymring, som chaufførerne har i denne her helt ekstraordinære situation, og derfor har Midttrafik løbende imødekommet busselskabernes ønsker for eksempelvis ved at lukke fordør af og at lægge sedler på sæderne nærmest chaufføren, der fortæller kunderne, at sæderne ikke må benyttes. Der til kommer, at vi gennem flere kanaler har opfordret kunderne til at holde afstand og til at bruge app og Rejsekort frem for kontantbetaling.

Dansk PersonTransport, der blandt andet organiserer busvognmænd, der kører for trafikselskaberne, har også fået muligheden for at kommenterer spørgsmålet.

- Vi tager ikke let på, at ved at fjerne kontantbilletten, fjerner man nogle af passagerernes mulighed for at betale billetter. Ikke alle har Rejsekort eller adgang til mobilbilletter, siger Lasse Repsholt, der er sektorchef i Dansk PersonTransport.

- I lyset af, hvilke værdier, der går tabt i det danske samfund, tror jeg dog ikke, at det har været udslagsgivende for trafikselskabernes nølen i dette forhold, siger Lasse Repsholt videre.

 

Efter transportministerens opfordring til midlertidigt at indstille det betjente billetsalg i busserne, har Midttrafik og de øvrige trafikselskaber fulgt opfordringen.



Corona