NYHEDER 28. APR 2021 KL. 23:00

Tunnelarbejdet på metroen til Sydhavn og Valby er færdigt

Af: Redaktionen

Med det sidste tunnelgennembrud på byggeriet af M4 Sydhavn er der nu hul igennem til M3 Cityringen. Når den nye metrolinje til Sydhavn og Valby åbner i 2024, får hovedstaden fire fulde metrolinjer i drift og et stort, samlet metronet med 174 mio. årlige passagerer.


Tunnelboremaskinerne på metrobyggeriet i Sydhavn har efter godt et års borearbejde sat endeligt punktum. Dermed er knap 4,5 kilometer af hovedstadens undergrund forvandlet til ny metrotunnel, og de fem kommende metrostationer er nu forbundet med M3 Cityringen. Forude venter den sidste fase med skinnelægning, klargøring af stationer samt testkørsel, inden M4 Sydhavn i 2024 kan slå dørene op for de første passagerer.
 
- Når Sydhavnsmetroen åbner i 2024, bliver hovedstaden bundet bedre sammen med resten af Danmark, og den nye metrolinje sikrer et stærkere og mere robust kollektivt trafiknet. Samtidig får vi et stort trafikalt knudepunkt ved Ny Ellebjerg med nem og hurtig adgang til både regionaltog, S-tog, bus og metro. Det er en stor begivenhed på mange måder, og derfor lægger jeg også op til, at stationen skal have et nyt navn, som markerer, at det bliver en af de travleste stationer i landet, siger transportminister Benny Engelbrecht.
 
De fem nye metrostationer i Sydhavn bliver en udvidelse af den eksisterende metrolinje M4, som går fra Orientkaj i Nordhavn ind over City. Når M4 Sydhavn åbner i 2024, bliver den sydlige del af København koblet på metronettet, og turen fra Ny Ellebjerg til Rådhuspladsen vil blot tage 10 minutter. Den nye metrostrækning bliver 4,5 km. lang og får ca. 9 millioner passagerer om året.   
    
Tunnelboremaskinerne Inge og Olivia har siden januar 2020 arbejdet sig frem dybt nede i jorden. Maskinerne er metrobyggeriets største med en længde på mere end 140 meter og en kampvægt på knap 800 ton. Tunnelboremaskinerne er opkaldt efter to stærke, danske kvinder: Inge Lehmann var geofysiker og opdagede jordens kerne for mere end 100 år siden. Olivia Nielsen var en fremtrædende figur i fagbevægelsen i 1800-tallet.
 



Infrastruktur Letbaner/Metro