NYHEDER 29. JUN 2022 KL. 22:24

Jernbanen i Danmark fyldte 175 år den 26. juni 2022

Af: Redaktionen

Det blev fejret på dagen på Københavns Hovedbanegård, hvor DSB, Banedanmark og Danmarks Jernbanemuseum havde slået sig samme om et arrangement, der bandt fortid, nutid og fremtid sammen.


En tur i en tro kopi af det første tog, Odin, og et besøg ombord på to af DSB's nye elektriske lokomotiver var blandt hovedattraktionerne på jernbanens jubilæumsdag den 26. juni

Transportminister Trine Bramsen udtalte i forbindelse med jubilæet:

- Jernbanen har nu i 175 år været en vigtig del af vores infrastruktur, vores liv og vores hverdag. Det er den også i dag. De 175 år viser med al tydelighed, at jernbanen er kommet for at blive, og med det følger et ansvar for at fremtidssikre den. Det er derfor godt at se, hvordan hele jernbanesektoren arbejder med at opgradere både tog og skinner, så jernbanen kan blive en grøn og bæredygtig transportform, vi kan få glæde af de næste hundrede år.

Historisk modernisering af jernbaneinfrastrukturen
I 175 år har jernbanen været en vigtig del af løsningen på store samfundsudfordringer. Og i disse år knokler Banedanmark med en historisk modernisering af den danske jernbane, så jernbanen kan være med til at løse de store udfordringer, samfundet står over for med klimaudfordringer og trængsel på vejene.

- I disse år arbejder vi i Banedanmark hårdt på at digitalisere jernbanen med nye signaler, og vi elektrificerer hele det danske jernbanenet. Moderniseringen af jernbanenettet er en forudsætning for, at der kan køre moderne, klimavenlige eltog, som udleder mindre CO2, og som er bedre for både klima og miljø. En jernbane er forudsætningen for en kollektiv, klimavenlig transport, som binder Danmark endnu bedre sammen. Der er med andre ord al mulig grund til at fejre jernbanens fødselsdag, sagde adm. direktør for Banedanmark, Hakon Iversen.

Fremtidens spor til kommende el-tog
På de mange års rejse er jernbanen gået fra at være drevet af damp til snart udelukkende at køre på el, og direktør for DSB, Flemming Jensen, ser frem til at byde passagerne ombord på DSB's nye eltog på rejsen mod det bæredygtige:

- Danskerne vil gerne jernbanen, det mærker vi allerede i dag. Med den udvikling og de forbedringer vi om få år kan tilbyde, vil jernbanen blive endnu mere attraktiv for kunderne. Flere tog, kortere rejsetid og god komfort. Jeg ser frem, at vi sammen kan køre ind i en grønnere og mere klimavenlig fremtid, fortalte Flemming Jensen.



Tog og jernbaner