NYHEDER 26. OKT 2018 KL. 11:11

Super-præcise satellitpositioner bliver testet i Aarhus

Af: kollektivtrafik

Super-præcise satellitpositioner bliver testet i Aarhus

Fredag 26. oktober åbner en test- og udviklingsplatform for super-præcis positionering i Aarhus. Teknologien kan blandt andet være med i udviklingen af førerløse biler. Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V), vil projektet få markant betydning for udviklingen af fremtidens samfund


Det er DTU Space, som i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering har designet og etableret TAPAS - Testbed i Aarhus for Præcispositionering og Autonome Systemer.

Systemet består blandt andet af 11 referencestationer, der er placeret i og omkring Aarhus. Stationerne henter signaler fra det europæiske satellitsystem Galileo og amerikanske GPS. På den baggrund beregnes korrektioner til mobile enheder i området - eksempelvis biler, som dermed kan navigere med én centimeters præcision.

- Det her får enorm betydning for udviklingen af fremtidens samfund, ikke bare i Danmark. Med TAPAS-projektet sikrer vi, at Danmark er på forkant med udviklingen af super-præcis positionering via satellitter. På sigt kan virksomheder og myndigheder bruge teknologien, så de kan udvikle og teste nye produkter og services. Jeg ser enorme potentialer, som i sidste ende kommer den enkelte borger til gode, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i forbindelse med åbningen af testplatformen TAPAS i Aarhus.


Præcision på ned til én centimeter
Det europæiske satellitnavigationsprogram Galileo gør det muligt at fastslå og opretholde en position på ting i bevægelse med meget stor præcision. Med det kendte GPS-system vil man typisk opnå en nøjagtighed på mellem 10-15 meter, mens testplatformen forventes at gøre det muligt at kunne sige, hvor man befinder sig med en præcision på helt ned til én centimeter. Denne præcise positionering er en altafgørende forudsætning, hvis eksempelvis selvkørende køretøjer skal kunne navigere sikkert rundt i bytrafik.


Aarhus vil skabe den smarte by
Når test- og udviklingsplatformen bliver placeret i Aarhus, skyldes det ikke mindst, at Aarhus Kommune har en vision om at skabe “en smart city”, hvor digitale teknologier er med til at løse udfordringerne i en moderne storby på en bæredygtig og ressourceeffektiv måde.

- TAPAS-projektet giver os muligheder for at tage nogle store skridt fremad i forsøget på at skabe den smarte by. Det er både en god mulighed for at udvikle kommunens opgaveløsning, og vi forventer, at projektet vil tiltrække flere virksomheder, som kan bidrage til udviklingen af Aarhus, siger borgmester i Aarhus Kommune Jacob Bundsgaard (S).


Fakta om TAPAS: