NYHEDER 7. FEB 2019 KL. 07:00

Advokat ved EU-Domstolen om tysk vejafgift: Tyskland har ret til at dele udgifterne ud på alle brugere

Af: kollektivtrafik

Generaladvokat ved EU-Domstolen har onsdag lagt sin vurdering af den tyske vejskat for alle køretøjer på bordet. Vurderingen kommer, fordi Østrig har lagt sag an mod Tyskland ved EU-Domstolen for at diskriminere udenlandske bilister. Generaladvokat Nils Wahl vurderer, at Tyskland kan indføre vejafgift for alle bilister og samtidig sætte køretøjsafgifterne ned for tyske bilister uden at diskriminere


Generaladvokaten mener, at Østrig har misforstået begrebet diskrimination i denne sag.

Han mener også, at Østrig ikke har løftet bevisbyrden i en påstand om, at Tyskland med sin kontrol og sanktioner over for bilister, der undlader at betale vejafgift, diskriminere udenlandske bilister. Generaladvokaten vurderer også, at der ikke er elementer i den tyske vejafgift, der vil hindre den frie bevægelighed af gods og service.

Generaladvokaten kommer i sin vurdering frem til, at den tyske vejafgift følger EU’s transportpolitik om, at omkostninger vedrørende brugen af infrastruktur skal basere sig på, at det er brugerne og forurenerne, der betaler.

Generaladvokatens vurdering er ikke bindende for EU-Domstolen, hvis den på et senere tidspunkt skal tage stilling i sagen. Vurderingen giver et fingerpeg om, hvad juraen siger om sagen.

Ifølge Generaladvokaten er det en usædvanlig sag, da EU-Kommissionen tidligere har accepteret den tyske vejskat, efter at Tyskland tilpassede den. Efterfølgende har Østrig med støtte fra blandt andet Holland lagt sag an mod Tyskland, der i denne sag har fået støtte af blandt andet Danmark.