NYHEDER 12. AUG 2019 KL. 01:00

Undersøgelse: Befolkningen vil have tog til flyet

Af: kollektivtrafik

De fleste internationale lufthavne har tog, der kører direkte til terminalen. Det har Billund Lufthavn endnu ikke, selvom den midtjyske lufthavn er en af Skandinaviens mest internationale lufthavne, hvor over 99 procent af lufthavnens passagerer rejser til og fra udlandet. En ny undersøgelse foretaget af Epinion viser, at hvis flertallet af befolkningen i Midtjylland og Syddanmark kunne vælge, skulle toget fortsætte direkte til lufthavnen. Det vil gøre lufthavnen langt mere attraktiv


Analysen fra Epinion peger på, at en togstation i Billund Lufthavn har opbakning fra befolkningen i Midtjylland og Syddanmark. 54 procent af de adspurgte er positivt stemte overfor en togstation ved Billund Lufthavn, mens 15 procent ikke ønsker en togstation ved lufthavnen.

En togstation ved terminalen i Billund Lufthavn vil set fra passagerernes synspunkt gøre lufthavnen mere attraktiv at rejse fra. 65 procent af befolkningen siger, at det sammenlignet med nuværende muligheder for offentlig transport til lufthavnen, vil blive mere attraktivt at rejse fra Danmarks næststørste lufthavn. Det stemmer med lufthavnens egen viden.

- Vi ved, at mere end 30 procent af husstandene i Midtjylland og Syddanmark ikke har adgang til bil. Andelen er naturligvis højere i storbyer som Aarhus og Odense end i de tyndere befolkede områder. Det betyder, at en station i Billund Lufthavn vil give langt flere rejsende muligheden for at benytte lufthavnen til deres rejser. Vi vil blive valgt til, og mange vest-danskere vil få kortere rejsetid til deres nærmeste lufthavn, siger administrerende direktør i Billund Lufthavn, Jan Hessellund.

Lavere klimaaftryk og kortere rejsetid
I dag er det 5 procent af passagererne, der benytter sig af offentlig transport til Billund Lufthavn. Den andel vil Billund gerne have op, så lufthavnen kan nå de klimamål, som luftfartsbranchen har forpligtet sig til. Her spiller persontransport med tog en central rolle. Transport med tog har et markant lavere klimaaftryk end eksempelvis bil. 34 procent af de adspurgte siger desuden, at de ville tage toget frem for bil, hvis muligheden var til stede.

- Toget er et stærkt alternativ til andre transportformer, og vi kan ud fra undersøgelsen konkludere, at mange vil tage toget, selvom de har bil. Det er fordi, toget på mange måder er en behagelig rejseform, der samtidig understøtter den voksende klimadagsorden, siger Jan Hessellund.

Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion i maj. Epinion har spurgt 2.007 respondenter fra Region Midtjylland og Region Syddanmark om deres rejseadfærd samt kendskab og holdning til en ny togstation ved Billund Lufthavn.

 

Fakta fra undersøgelsen: