NYHEDER 2. SEP 2019 KL. 12:14

Budskab til transportministeren: Region Sjælland skal hænge sammen - også trafikalt

Af: kollektivtrafik

Region Sjællands regionale og kommunale formandskab var på besøg hos transportminister Benny Engelbrecht (S) for at drøfte behovet for en god infrastruktur. Ministeren var ifølge udsendingene glad for at høre, at regionen og kommunerne stod sammen om en række fælles prioriteter og var positiv over for at besøge regionen


Regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S), KKR Sjællands formand og borgmester i Solrød Niels Hörup (V) og næstformand i KKR Sjælland og borgmester i Lejre Carsten Rasmussen (S) besøgte transportminister Benny Engelbrecht (S) i sidste uge. Formålet med mødet var at fortælle ministeren, at på Sjælland står man last og brast omkring en fælles prioritering af nye infrastrukturprojekter. Og det er ifølge de tre repræsentanter vigtigt at understrege, fordi meget peger på, at der inden længe sætte gang forhandlinger om en ny, stor infrastrukturaftale.
 
- Man må sige, at vi blev taget godt imod, siger regionsrådsformand Heino Knudsen og fortsætter:

- Ministeren var meget positiv over for den sjællandske musketer-ed om at stå sammen om vores ønsker til ny infrastruktur. Og når man tænker på, at der snart skal indgås en stor aftale om nye trafikprojekter, så er det jo godt at høre.

Tre topprioriteter
Også de to borgmestre var glade for mødet. Borgmester i Solrød og formand for de sjællandske kommuner i KKR Sjælland Niels Hörup pegede på, at Region Sjælland og kommunerne har tre topprioriteter.

- Vi ved, at disse projekter er meget vigtige for vores virksomheder som fx Novo Nordisk i Kalundborg og Ardagh Glass ved Næstved og for borgerne i Sjælland. Vi har efter mødet i dag klare forventninger om, at projekterne kommer med i en kommende infrastrukturaftale. Men erfaringen siger dog, at vi skal vente med at åbne champagnen til anlægsbevillingen er givet. Derfor fastholder vi også vores fælles pres på minister og ordførere, siger Niels Hörup.


Den kollektive trafik er også vigtig
Borgmester i Lejre Carsten Rasmussen påpeger vigtigheden af den kollektive trafik i Region Sjælland.

- Vi var jo meget begejstrede, da Togfonden arbejdede med det, vi kalder 'Den sjællandske timemodel.' Det vil sige, at vi skal have transporttider på under en time fra Falster og Kalundborg til København. Vi har bestemt ikke glemt idéen som en måde at gøre det mere attraktivt at bruge den kollektive trafik, siger Carsten Rasmussen og fortsætter:

- På samme måde ønsker vi også, at vi får etableret flere Parker&Rejs-anlæg. Så kan man let stille bilen på en station og tage toget ind mod byen. Behovet er stort med de mange pendlere, der bor i regionen - og vi oplever jo markant nettotilflytning i flere kommuner.
 
Femern-forbindelsen bliver en gamechanger
Også Femern-forbindelsen blev drøftet på mødet. Tunnelen bliver afgørende for sammenhængen mellem Danmark og resten af Europa - og ikke mindst har den store grønne potentialer.

- Vi var rørende enige om, at vi mangler at udnytte det grønne potentiale i Femern-forbindelsen. Muligheden for at læsse gods fra bil til bane vil betyde færre lastbiler og mindre CO2 gennem Sjælland og øerne, siger Heino Knudsen fortsætter:
 
- Jeg fik en fornemmelse af, at ministeren virkelig prioriterede Femern-forbindelsen. Det er jeg glad for. Den type opmærksomhed har vi brug for, så vi kan få det bedst mulige udbytte af forbindelsen til gavn for hele vores region.
 

De tre gæster gav transportministeren en invitation til at komme til Region Sjælland. De vil gerne vise ham - i virkeligheden - hvad de tre motorvejsprojekter faktisk kan betyde for geografien. Ministeren sagde tak ti invitationen og ventes at besøge Region Sjælland inden årets udgang.
 


Fakta om infrastruktur på Sjælland:


Interesserede kan se Infrastrukturudspillet "Sjælland baner vejen frem" her: