NYHEDER 18. JAN 2023 KL. 21:00

72-årige Niels Nielsen er buschauffør på fjortende år

Af: Redaktionen

Seniorer udgør en høj andel af buschaufførerne i Danmark. En af dem er Niels Nielsen, der stortrives hos Tide Bus med at køre fynboerne til og fra deres arbejde, uddannelse og fritidsaktiviteter.


Egentlig havde 72-årige Niels Nielsen kun tænkt, at det skulle være en kort karriere som buschauffør inden pensionen. Men nu er der gået 14 år, og Niels Nielsen starter stadig bussen med et smil på læben.


Nogle ville måske tro, at der var tale om et skånejob. Men det er det så absolut ikke. Niels Nielsen er ansat på 37 timer – plus det løse – hos Tide Bus og kører en del af rutekørslen på Fyn sammen med 17 kolleger, der i fællesskab dækker behovet for transport i tidsrummet fra 03.55 morgen til 00.45 nat.

For Niels Nielsen handler jobbets attraktivitet blandt andet om, at han nyder en stor grad af frihed, så længe han overholder køreplanen. Og så er det en positiv kontrast til det lederjob, som han tidligere havde i restaurationsbranchen, hvor han var chef for 100 mennesker og ofte havde en arbejdsuge på op imod 80 timer.


Rekordmange seniorer kører bus
Ifølge tal fra DI Transport er 72 procent af alle rutebuschauffører over 50 år i 2021. Det skal ses i forhold til det generelle arbejdsmarked, hvor 33 procent af lønmodtagerne er over 50 år.
Men hvad er forklaringen på, at det lykkes busbranchen at rekruttere og fastholde så mange seniorer?


Ifølge HR-chef Rikke Trads fra Tide Bus, der har 1.400 ansatte og kan prale med, at deres ældste chauffører i dag er i slutningen af 70’erne, så handler det blandt andet om den store grad af fleksibilitet, der er i chaufførfaget.


– Vi er ret vilde med de plus 50-årige. Det er ofte folk, der har haft en anden karriere og er vant til at møde ind til tiden og begå sig på en arbejdsplads. Og vores erfaring er, at der er rigtig mange seniorer, der både kan og vil, siger hun til Avisen Danmark og tilføjer:


– Det står jo lidt i kontrast til den politiske debat, hvor et langt arbejdsliv af og til kommer til at fremstå som et overgreb. Men vores erfaring er, at mange seniorer ønsker at fastholde deres kontakt med arbejdsmarkedet, både fordi de har noget at byde på, og fordi de gerne vil leve et liv, hvor de selv tager ansvar for egne muligheder – også økonomisk. Derfor er det fantastisk, at man har ophævet loftet, for hvor meget en pensionist kan tjene, ligesom der ikke længere modregnes i samleverindtægt.Operatører Rutekørsel