NYHEDER 22. APR 2022 KL. 15:00

Ny station i Stilling lader vente på sig

Af: kollektivtrafik

En jernbanestation i Stilling ved Skanderborg er et element i den østjyske vision for kollektiv trafik, Samspil 2030. Stationen skulle efter planen have stået klar til drift i efteråret 2022, men etableringen er nu udskudt til 2025. Det vækker ærgrelse hos borgmesteren i Skanderborg Kommune


Selvom det for et par år siden blev besluttet på Christiansborg at etablere en jernbanestation i Stilling i Skanderborg Kommune - og anlægsarbejdet skulle være afsluttet sidst i 2022, er projektet udskudt til 2025. Det skyldes, at Banedanmark ikke har modtaget bud på opgaven, som overholder mindstekravene.

Derudover vil der fra 2023 til 2025 foregå en elektrificering af strækningen mellem Aarhus og Fredericia, som også skal have et digitalt signalsystem. Det betyder, at Banedanmark ikke har mulighed for at gå i gang med Stilling Station før 2025 - og det vækker ærgrelse fra flere fronter, blandt andet hos borgmester Frands Fischer (S) i Skanderborg Kommune:

- Genåbningen af Stilling Station er hjerteblod for os i Skanderborg Kommune. Det er meget frustrerende for de mange borgere og medarbejdere hos virksomhederne i området, at de skal vente yderligere på at få den togforbindelse, som de er stillet i udsigt og har kæmpet for i årtier, siger Frands Fischer og fortsætter:

- Vi har en klar forventning om, at udbudsprocessen hurtigt kommer på skinner igen, så vi får en god løsning i Stilling. Det er min klare forventning, at ministeren og de øvrige partier på Christiansborg, som står bag beslutningen om genåbningen, arbejder på at undgå yderligere forsinkelser.


Den kommende Stilling Station indgår i Østjyllands politiske udspil Samspil 2030 som led i at håndtere den stigende biltrængsel omkring Aarhus. Med den kommende station i Stilling vil passagerer kunne benytte regionaltog mod Aarhus H og eventuelt skifte til Letbanen samt mod Silkeborg og Herning via Skanderborg - og dermed droppe bilen.

Der er foretaget vurderinger af passagergrundlaget, og der forventes at kunne være cirka 400 påstigninger om dagen fra den nye station i Stilling i 2027.


Der har tidligere været station i Stilling, men den blev nedlagt i 1979.

Den nye station vil bestå af 90 meter lange og 2,5 meter brede perroner på begge sidder af sporet og med adgang fra begge sider.Tog og jernbaner