NYHEDER 19. DEC 2018 KL. 12:00

De første letbaneskinner er støbt fast i Odense

Af: kollektivtrafik

Tirsdag 11. december blev den første af flere tusinde skinner til letbanen i Odense støbt fast. Over det kommende år vil der blive lagt skinner på letbanestrækningen gennem byen

I slutningen af august fik Odense Letbane leveret det første læs skinner til sporet gennem Odense. Hen over de seneste måneder har den spanske sporleverandør COMSA forberedt et område ved OUH til, at selve skinnerne kunne blive lagt.

- Et stort anlægsprojekt som Odense Letbane har mange vigtige milepæle. Vi har for eksempel fejret den allerførste fræsning af asfalt på Albanibroen, at vi kom i mål med de store anlægskontrakter inden for budgettet, samt da vi tog det første spadestik på vores kontrol- og vedligeholdelsescenter. Men faststøbningen af den allerførste skinne er nu alligevel noget særligt. Det er fra nu af og hen over det næste års tid, at det, som de fleste nok vil forstå som ’letbanen’, skyder op af jorden, siger Mogens Hagelskær, der er administrerende direktør for Odense Letbane P/S.

Letbanens entreprenør på sporarbejdet, COMSA, har i de seneste uger øvet skinnelægning, blandt andet ved Nyt OUH.

Letbanens sporarbejde begynder i det sydøstlige hjørne af letbanestrækningen og derfra vil det brede sig til resten af letbanens 14,5 kilometer lange linje gennem Odense.

Først bliver der gravet ud til sporkassen, som vil variere i dybde, men typisk være omkring 80 cm. Så bliver fundamentet opbygget i beton, og skinnerne bliver støbt ovenpå.

Ud over at lave sporkasse og lægge skinner går sporarbejdet også ud på at bygge letbanens 26 stationer med perroner, inventar og teknik. Opsætning af master og ledninger til kørestrøm er også en del af sporarbejdet, ligesom der bliver lavet belægning omkring skinnerne - enten et lag græs eller fast belægning i form af klinker eller lignende.

Endelig er opbygningen af letbanens store kontrol- og vedligeholdelsescenter ved Munkebjergvej også en del af sporarbejdet. På byggegrunden tæt på Nyt OUH’s byggeplads, hvor første skinne bliver lagt, begyndte arbejdet med at byggemodne og lave fundamenter til kontrolcentret i april 2018.

Den spanske entreprenørgigant COMSA står for sporarbejdet til Odense Letbane. Den familieejede koncern har den danske entreprenør Munck som underleverandør på arbejdet i Odense. Den portugisiske specialist i kørestrøm, Efacec, er også med i konsortiet, der tilsammen hedder CME-Letbane.SENESTE NYT

SENESTE PUBLIKATIONSLISTE