NYHEDER 26. JUN 2022 KL. 21:46

Fjernbusterminal blev sat i gang med tre spadestik

Af: kollektivtrafik

Fjernbusterminal blev sat i gang med tre spadestik

Byggeriet af Københavns Busterminal, der efter planen skal åbne til sommer næste år, blev sat i gang fredag i sidste uge, da transportminister Trine Bramsen (S), overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og administrerende direktør Dorthe Nøhr Pedersen fra trafikselskabet Movia tog de første spadestik til den nye busterminal


Den nye Københavns Busterminal, der bliver opført blot ét stop med S-toget fra Københavns Hovedbanegård, bliver anlagt ved Dybbølsbro Station, så de omkring 1,4 millioner fjernbuspassagerer, der forventes at ankomme ti den nye terminal hvert år, let kan komme videre til Københavns Hovedbanegård, Metro og busser.

- De nuværende forhold for fjernbusser i København er til stor gene for både cyklister, passager og buschauffører. Det er ofte direkte farligt at være passager eller forbipasserende. Selvfølgelig skal en stor hovedstad som København have en rigtig busterminal med gode adgangsforhold. Derfor er der alt mulig grund til at glæde sig over, at vi i dag tager første spadestik til den nye fjernbusterminal, siger transportminister Trine Bramsen.


I Københavns Kommune, som overtager busterminalen, når den står færdig, er der stor tilfredshed med, at projektet nu er i gang.

- Jeg har et mål om, at den kollektive trafik skal blive mere attraktiv, for kun sådan kan vi mindske trængslen i byen. Vi er desværre mange, der alt for længe har hoppet og sprunget med livet som indsats nede ved fjernbusserne langs Ingerslevsgade overfor DGI Byen. Det er rent kaos, når cyklisterne suser afsted mellem udenlandske turister med store kufferter og københavnerfamilier, der lige skal kysse et sidste farvel på vej til efterskolen. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi nu får en fjernbusterminal ved Dybbølsbro, der passer til en moderne storby som København, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.


Den daglige drift af Københavns Busterminal vil blive varetaget af trafikselskabet Movia. Det er en opgave, som de ser frem til.

- Vi er glade for, at Københavns Kommune har bedt Movia om at stå for driften af den nye busterminal. I Movia står medarbejderne klar i pit til tage godt imod de mange nye kunder og turister til en meget bedre sammenhæng i den kollektive transport i København. God sammenhæng styrker mobiliteten og gør den bæredygtige kollektive transport endnu mere attraktiv, siger Movia's administrerende direktør, Dorthe Nøhr Pedersen.


Når Københavns Busterminal åbner i juli 2023, bliver terminalen et knudepunkt for fjernbustrafikken til og fra Hovedstaden, som fremover vil være samlet på ét sted tæt ved den øvrige kollektive trafik. Det vil gøre det lettere for buspassagererne at planlægge deres rejser og skabe bedre tilgængelighed og sikkerhed for de rejsende med fjernbusser fra hele Danmark og udlandet.


Fakta om busterminalen:

  • Det er forventningen, at Københavns Busterminal på et normalt døgn i hverdagene vil kunne servicere omkring 195 busser
  • Der er plads til i alt 15 fjernbusser ad gangen ved busterminalen, som også kommer til at indeholde kiosk, toiletfaciliteter og ventesal
  • Ved terminalen vil der være taxi-holdepladser, ”Kys og Kør-zone” og omkring 200 parkeringspladser til cykler
  • Vejdirektoratet er bygherre på Københavns Busterminal, og når anlægget står færdigt, bliver det overdraget til Københavns Kommune, hvorefter den daglige drift bliver varetaget af Movia


Interesserede kan læse mere om projektet med en ny fjernbusterminal i København her:

 Fjernbustrafik Mobilitet