NYHEDER 28. MAR 2023 KL. 14:49

Forsøg med delecykler er i gang i Odsherred

Af: Mikael Hansen

Forsøg med delecykler er i gang i Odsherred
Copyright: Movia; Foto: Joe Jensen

Fra februar 2023 blev det muligt for eleverne på Odsherred Gymnasium at snuppe en såkaldt fremtidscykel på Asnæs Station og cykle videre til deres uddannelsessted. Cyklerne er helt gratis at låne, men de skal selvfølgelig stilles tilbage igen, til gavn for andre unge. Fremtidscyklerne er et resultat af et forsøg på at finde gode innovative løsninger, der kan supplere den kollektive transport.


Movia har sammen med Region Sjælland, Odsherred Kommune, Odsherred Gymnasium og en lokal cykelhandler i Asnæs igangsat et forsøg med en ny delecykelordning mellem Asnæs Station og Odsherred Gymnasium. I forbindelse med samarbejdet blev der foretaget en større undersøgelse blandt de 375 studerende. Undersøgelsen viste blandt andet., at bussen fra Asnæs Station til gymnasiet er populær blandt de unge og somm tider mangler der pladser i bussen.

Bussen er lidt for populær
Når omtrent 150 unge i de tidlige morgentimer står klar på stationen, efter de er ankommet med Lokaltog, er bussen ofte så fyldt, at flere må vente på næste bus for at blive kørt de sidste halvanden kilometer fra Asnæs Station og frem til gymnasiet. I et forsøg på at supplere med bæredygtige alternativer, står der nu 20 ulåste delecykler, som de studerende frit kan benytte på ture mellem stationen og gymnasiet. Løsningen, som fungerer efter først til mølle-princippet, er et tænkt som et innovativt og fleksibelt tilbud for at hjælpe de unge med deres transportbehov.

Bæredygtige løsninger
Delecyklerne, som har fået navnet Fremtidscykler, er genbrugscykler fra kommunens genbrugsstationer, og eleverne på Odsherred Gymnasium og EUC Nordvestsjælland har selv været med til at sætte cyklerne i stand og designe dem. De iøjnefaldende blå cykler er også blevet udstyret med en QR-kode, som henviser til facebookgruppen, Fremtidscyklen, hvor man kan skrive, hvis man finder en cykel, som ikke befinder sig på sin plads. Der er desuden indgået en aftale med en lokal cykelhandler, som har ansvaret for at vedligeholde cyklerne, så de er klar til brug.

Delecykelordningen er med til at styrke uddannelsesmulighederne
Projektet er et etårigt forsøg, som skal styrke den generelle viden om delecykler, der er forankret i et lokalt initiativ. Men ambitionen er at gøre det til et permanent tilbud, hvis det viser sig, at de nye delecykler er en god ide og er med til at understøtte de unges transport. Projektet er finansieret af puljen 'Unges transport til Uddannelse', der drives af Movia og er finansieret af Region Sjælland. I løbet af forsøgsperioden, vil der blive evalueret på ordningen.

Fakta
Odsherreds Kommune har leveret genbrugscyklerne. Og der vil blive indsat erstatningscyklerne efter behov. En lokalcykelforhandler er tilknyttet projektet og har ansvaret for at servicere cyklerne løbende.

Cyklerne kom på gaden 10. februar 2023, og det er ambitionen, at gøre delecyklerne til et permanent tilbud.Mobilitet