NYHEDER 24. JUN 2024 KL. 13:27

Nyt busnet i havneby får premiere

Af: kollektivtrafik

Esbjergs nye busnet med A-busser får premiere søndag 30. juni. Det betyder store ændringer i busnettet den sydvestjyske havneby, hvor eksempelvis bybusserne får nye linier og flere afgange, og natbusserne kommer til at køre hele året


Rygraden i det nye bybusnet består af tre såkaldte A-buslinier, som kendes fra andre byer. Busserne på A-bus-linierne kører hvert kvarter dagen igennem, der hvor behovet er størst. Målet har været at fokusere busdriften dér, hvor der er flest passagerer, og hvor busserne kan skabe sammenhæng i den offentlige transport.

A-buslinierne suppleres af fire andre linier, der går på tværs gennem byen og dermed forbinder populære rejsemål. På den måde prioriteres de steder, som flest rejser til og fra i Esbjerg by og omegn - eksempelvis Esbjerg Lufthavn og Fanøfærgen.

- Den nye omlægning tager både hensyn til økonomi og passagernes ønsker til den kollektive transport. Vi har valgt at implementere principper, som har vist sig at være succesfulde i en lang række af både større og mindre byer - eksempelvis Aarhus, Randers, Roskilde og Næstved, siger Henning Ravn (V), der er formand for Plan & Byudviklingsudvalget.

Han peger på, at der i planlægningen er der taget højde for, at A-buslinierne skal give passagererne både kortere rejsetid og mindre ventetid.

Evalueringen af det nuværende busnet har vist, at passagererne synes, at nettet er svært at gennemskue og at busserne kører for sjældent. Med afgange hvert kvarter fra morgen og frem til aften på A-buslinierne øges fleksibiliteten for passagerne. Ruteføringen bliver nemmere at overskue, fordi buslinierne får én endestation i modsætning til nu, hvor ruterne deler sig i yderområderne.

Natbusser hele året
I forbindelse med introduktionen af A-busserne i Esbjerg begynder byens natbusser at køre hele året fredage og lørdage efter klokken 24.00 på de tre A-buslinier samt på Linie 12 til Tarp. Det har været et stort ønske fra de unge og deres forældre, at natbuskørslen kunne udvides til hele af året og bidrage til, at gøre turen hjem fra byen let og sikker.


Køreplaner:

  • I busserne og på borgerservice i Esbjerg kan man hente en folder om det nye bybusnet
  • Alle nye køreplaner kan ses på www.sydtrafik.dk
  • En printet køreplan på udvalgte ruter kan hentes på Borgerservice i Esbjerg


Mobilitet Rutekørsel