NYHEDER 26. OKT 2021 KL. 13:48

Sjællandsk trafikselskab til pendlere: Parkér bilen og kør videre i lokaltoget

Af: kollektivtrafik

Parkér-og-rejs er et nyt tilbud fra trafikselskabet Movia til de pendlere på Sjælland, som gerne vil tage kø-kørsel, trafikpropper og p-afgifter ud af dagligdagen og i stedet tage med toget efter en kort tur til en af seks udvalgte stationer i bil eller på cykel


Det nye tilbud - eller koncept - hos Movia hedder "Parker og rejs". Movia og Lokaltog tester sammen med fire kommuner på Sjælland, Region Hovedstaden og Region Sjælland nu konceptet, der er kendt flere steder i udlandet, men er endnu ikke udbredt i Danmark. 

Målet er at klarlægge, hvad der skal til for at få flere til at benytte parkér-og-rejs herhjemme, hvor køerne på vejene er blevet længere, og trafikpropper er blevet en fast del af hverdagen efter corona-tiden.

Movia peger på, at "Parker og rejs", hvor man kan bruge bilen eller cyklen noget af vejen - og derefter toget, kan være en vej uden om køer, trafikpropper og p-afgifter.

Konceptet indebærer, at man kører i bil eller på cykel til udvalgte stationer, der ikke ligger i trængselsprægede områder, og hvor man kan parkere på særligt indrettede p-pladser. Derfra rejser man så videre med toget den sidste del af vejen. Fordelen er, at man undgår at sidde i kø, man skal heller ikke bekymre sig om p-afgifter og p-pladser, når man når frem, og som en ekstra bonus er man samtidig med til at passe på klimaet.  

Erfaringerne fra udlandet viser, at når trafikselskaber samarbejder med kommunerne om et egentligt koncept, hvor der er sikkerhed for p-pladser og gode parkeringsforhold, oplever mange det som en lettelse, at de kan bruge transporttiden på at arbejde, læse bøger, se en serie eller bare slappe af i stedet for at sidde i kø i deres bil. 

Movia har udviklet sit Parkér-og rejskoncept i samarbejde med Lokaltog og Holbæk, Halsnæs, Gribskov og Stevns kommuner og Region Hovedstaden og Region Sjælland. Tilbuddet er til alle, der vil tage bilen eller cyklen til stationen og derfra køre videre med lokaltoget. 
 
I første ombæring kan borgere, der bor i nærheden af seks udvalgte stationer på Lokaltog's strækninger være med til at teste konceptet. 


De seks stationer med parkér-og-rejs er: 

 • Dronningmølle
 • Helsinge
 • Hårlev
 • Svinninge
 • Vallø
 • Ølsted

- Der er brug for, at flere rejser sammen for at begrænse den stigende trængsel på vejene og nedsætte udledningen af CO2. Ideen med Parkér-og-rejs-konceptet er at tilbyde en nem og enkel måde at rejse på, når man vil slippe for at sidde i kø på de store indfaldsveje, men ikke bor i gåafstand til stationen eller den bus, der kører til stationen, siger Dorthe Nøhr Pedersen, der er administrerende direktør i Movia og bestyrelsesformand for Lokaltog.

- Vi glæder os rigtig meget til at høre om kundernes oplevelser med parkér-og-rejs, for deres erfaringer og ideer er helt afgørende for, at vi kan videreudvikle konceptet, så mange flere får lyst til at rejse på den måde, siger hun videre.

Forsøget løber et år og afsluttes med en evaluering med henblik på at udbrede konceptet på mange flere stationer. 
 

Fakta om parkér-og-rejs:
 • Deltagere i Movias parkér-og-rejs-ordning får egen parkeringsplads  på udvalgte lokaltogsstationer 
 • Parkeringspladsen er gratis
 • Hvis man cykler til stationen, tilbyder Movia god cykelparkering
 • Deltagere skal være med i forsøget i tre sammenhængende måneder, men behøver ikke at bruge parkér-og-rejs hver dag
 • Forsøget kører frem til oktober 2022 

Interesserede kan læse mere om parkér-og-rejs her:SENESTE NYT