NYHEDER 5. OKT 2023 KL. 09:39

Samkørselstjenesten nabogo: Samkørsel hitter hos klimabevidste virksomheder

Af: Redaktionen

Vestergaard Company med domicil i i Lejre Kommune satser på, at samkørsel nedbringer CO2-udslippet, og få dage efter at en ny kampagne gik i luften, har de første samkørselsbiler forladt matriklen


Der er mange veje til at blive en mere bæredygtig virksomhed – og et sted at få fuld valuta for pengene er på vejene, som medarbejderne kører ud på, når de skal på arbejde. Medarbejdernes CO2-udslip svarer således årligt til 680 ton CO2 hos Vestergaard Company. Det er helt normalt for den type virksomhed, men det er usædvanligt, at virksomheden også appellerer til medarbejdernes adfærd.

Direktør Stefan Vestergaard fortæller:
-Vestergaard Company har generelt den indstilling, at vi vil gøre, hvad vi kan for at skåne miljøet. Kigger vi på vores samlede klimaregnskab i forbindelse med vores produktion kan vi se, at medarbejderkørsel spiller en ikke uvæsentlig rolle. Vi skal jo alle på arbejde, og vi bor lidt ude på landet, men ved at samarbejde med nabogo håber vi, at vi kan nedbringe udledningen. Jeg håber, at vores medarbejdere vil gøre brug af muligheden for at køre sammen til og fra arbejde.

Fra Vestergaard er der kun én bus i timen til nærliggende Lejre Station, men nu er dén rute suppleret af flere lift. Og sådan er det også andre steder i kommunen, hvor borgere udbyder deres tomme sæder, typisk på turen til arbejde eller skole.

Lejre Kommune har en toårig aftale med samkørselstjenesten nabogo, som indgår lokale partnerskaber med for eksempel virksomheder, landsbyer og bofællesskaber, der også er interesserede i at få flere transportmuligheder.

CO2-udslippet fra transportsektoren ventes at stige til 31 procent af Danmarks samlede CO2-udledning om to år. En stor del heraf kommer fra private biler, som danskerne køber flere af.
Men samtidig er flere begyndt at køre sammen, og således kunne samkørselstjenesten nabogo i 2022 registrere 54.000 samkørsler. I dag er der knap 6.000 daglige lift i nabogo-appen, og tendensen peger på en tredobling i antallet af samkørsler. Nogle gennemføres af brugere, som lader bilen stå, mens andre slet ikke køber en bil, fordi de har adgang til samkørsel.Bæredygtighed Mobilitet