NYHEDER 28. JAN 2021 KL. 11:00

Verdens første brinttog har fået en pris

Af: kollektivtrafik

Den franske Alstom-koncern, som blandt andet producerer tog, hædres sammen med operatøren LNVG for sit banebrydende projekt ved European Railway Award 2021. Alstom får prisen for brinttoget Coradia iLint, som er blevet bestilt af Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG)


Juryen bag European Railway Award, der består af repræsentanter fra jernbaneindustrien, EU-beslutningstagere, tidligere vindere og udvalgte journalister, roste især det fremragende samarbejde mellem projektpartnerne LNVG, Alstom, den tyske delstat Niedersachsen, Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb) og gas- og ingeniørfirmaet Linde. Sammen med sine partnere har Alstom med projektet bevist, at brint som energibærer til el-tog er et både pålideligt og emissionsfrit alternativ til dieseldrevne passagertog på ikke-elektrificerede strækninger.

- Det er ikke en selvfølge at en offentlig myndighed igangsætter og følger en teknologisk udvikling af dette omfang. I testfasen har vi, sammen med vores partnere, opnået en ægte verdenspremiere i passagertogtrafikken i Niedersachsen, siger Carmen Schwabl, der er Managing Director hos LNVG.

Carmen Schwabl modtog prisen ved et online award show. Sammen med projektets partnere har LNVG startet et initiativ med formål at teste brint som brændstof i passagertogtrafik.

- Vores mål var at tilbyde et banebrydende alternativ til diesel, at gøre det markedsklar og at bruge det i et netværk i daglig passagerdrift.

I perioden fra september 2018 til februar 2020 tilbagelagde to Coradia iLint-passagertog med en brint-elektrisk drivline fra Alstom over 180.000 kilometer. Produktionen af denne type tog er i fremdrift, og de første brintdrevne tog vil være i fast rutefart i Tyskland fra 2022.

- Vi er meget glade for, at vores kunde LNVG er blevet hædret for det innovative brintogsprojekt. Vores fælles projekt med Coradia iLint viser et modigt engagement i og forpligtigelse til en grøn mobilitet sammen med den nyeste teknologi. Vi kan være meget stolte af vores innovative Coradia iLint, verdens første og eneste eksisterende brintog, siger Gian Luca Erbacci, der er Senior Vice President Europe hos Alstom.


Om Coradia iLint:

  • Coradia iLint er det første passagertog i verden, der drives af en brintbrændselscelle, der genererer energi til togets el-motorer, som så sørger for at det elektriske tog kan køre - også der, hvor der ikke er luftledninger
  • Det emissionsfrie tog er lydløst og udleder kun vanddamp 
    Toget er baseret på flere innovative løsninger: ren energikonvertering, fleksibel energilagring i batterier, samt intelligent styring af drivkraft og tilgængelig energi
  • Coradia iLint er designet specielt til brug på ikke-elektrificerede strækninger og muliggør en grøn og bæredygtig passagertogtrafik/togdrift


Om European Railway Award:

  • European Railway Award, arrangeret af UNIFE, European Association of Railway Suppliers, og CER, Community of European Railway and Infrastructure Companies, har siden 2007 hædret fremragende resultater inden for udvikling af økonomisk og bæredygtig jernbanetransport.


Energi og miljø