NYHEDER 5. SEP 2023 KL. 20:05

Regionsrådet i Region Midtjylland har bevilliget penge til batteritog

Af: kollektivtrafik

Regionsrådet i Region Midtjylland har bevilliget penge til batteritog
De nye batteritog til jernabner i Vestjylland skal leveres af Siemens Mobility.

Finansieringen til Danmarks syv første batteridrevne tog er kommet på plads. De første tog ventes på skinner i Vestjylland i løbet af det kommende år


Regionsrådet i Region Midtjylland har godkendt en anlægsbevilling på 242,7 millioner kroner til Midtjyske Jernbaners indkøb af fire batteritog til strækningen Holstebro-Skjern. Med den lånegaranti Regionsrådet sidste år stillede på tre batteritog til Lemvigbanen, er processen mod nye batterielektriske tog i Vestjylland sat på skinner.

Batteritogene er resultatet af tæt samarbejde mellem Region Midtjylland, hvor regionsrådet har stillet en låneramme på godt 200 millioner kroner, Midtjyske Jernbaner og Staten, der finansierer købet af de fire tog til Holstebro-Skjern samt ladeanlæg. Samlet set repræsenterer de nye tog og anlæg en investering på cirka 500 millioner kroner.

- Det er en kæmpe investering i fremtiden, og det er fantastisk, at det har kunnet lade sig gøre. Med de nye tog får passagererne en opgradering af både komfort og effektivitet og samtidig får hele Danmark et godt eksempel på, hvordan man kan sikre grøn og god kollektiv trafik også i områder, hvor det vil være meget dyrt at opstille køreledninger, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).

Ny epoke i togdriften
De kommende batteritog blev sendt i udbud i 2021, og det er nu besluttet, at de skal leveres af Siemens Mobility. Inden de batteri-elektriske tog kan komme ud at køre, skal der opføres anlæg til blandt andet opladning. I juni tog transportminister Thomas Danielsen (V) første spadestik til det byggeri, der nu er i udbud. De første tog ventes at ankomme til Vestjylland i løbet af 2024 og at være i drift i starten af 2025 - om godt halvandet år

- Vi skal have den kollektive trafik med i den grønne omstilling og vi har i regionen gennem flere år arbejdet for at få skiftet dieseltog ud med el. I Østjylland har vi gjort det med letbanen, og nu får vi så batteritog i vest. Dermed starter vi en ny grøn epoke i togdriften til gavn for både passagerer, miljø og klima, siger Anders Kühnau.



Energi og miljø Tog og jernbaner