NYHEDER 21. JAN 2024 KL. 16:48

Brancheorganisation kommenterer prisstigningerne på busser og tog

Af: kollektivtrafik

Stigningerne har været forudsigelige - og blev kommenteret og varslet i slutningen af 2023 til at træde i kraft søndag 21. januar. Dansk Industri og Ældre Sagen benytter dagen til at kommenterer prisstigningerne endnu en gang og peger på, at de kommer på et meget kritisk punkt for den kollektive transport, fordi de med de to organisationers ord "...vil skubbe endnu flere passagerer over i egne biler"


- Man bør politisk lave et modtræk til de store prisstigninger, der træder i kraft i dag, siger branchedirektør i DI Transport, Karsten Lauritzen, der har været medlem af Folketinget for partiet Venstre og skatteminister fra 28. juni 2015 til 27. juni 2019 i to Venstre-regeringer under Lars Løkke Rasmussen.

Dansk Industri og Ældre Sagen mener, at de højere billetpriserne i busser og tog kan give færre passagerer, som vil give en endnu dårligere økonomi i den kollektive transport, og at det er kritisk, fordi der nu og i fremtiden er brug for alternativer til bilen. Det gælder både for den tredjedel af danske familier, der ikke har adgang til en bil, og for at sikre fremkommeligheden omkring de større byer, der bliver mere og mere låste af trængsel.

De to organisationer fremhæver, at kollektiv transport er en del af løsning på bedre balance mellem land og by og den stigende trængsel, særligt omkring de større byer.

- Man bør politisk lave et modtræk til de store prisstigninger, der træder i kraft i dag. Kollektiv transport er åbenlyst vigtigt for de 38 procent af danske familier, der ikke har adgang til bil. Men det drejer sig om mere end det, siger Karsten Lauritzen

- Kollektiv transport binder landdistrikterne sammen med byområderne, provinsen med oplandet, forstæderne til de store byer. Børn og unge med deres skole og fritidsaktiviteter. Virksomheder med deres medarbejdere. Ældre med indkøb, socialliv og lægebesøg, siger han videre og peger på, at busnettet er en vital samfundsfunktion.

Det er et synspunkt, man genkender hos Ældre Sagen.

- Ældre Sagen begræder, at priserne igen stiger i den kollektive trafik. Selvom prisstigningerne er ventet, minder de om de sidste års voldsomme nedskæringer. Den kollektive trafik skrumper. Flere steder kører bussen ikke længere aften og weekend. Alle betaler mere for mindre, men særligt landdistrikterne lider, siger Bjarne Hastrup, der er administrerende direktør i Ældre Sagen.

- Ældre mennesker, som er dybt afhængige af bussen, kommer sjældnere ud. Social interaktion er vigtigt for vores livskvalitet og ikke mindst at bekæmpe ensomhed. Vi har brug for en politisk vision for den kollektive trafik. Skal den leve eller overleve?, siger han.


En analyse fra DI viser, at det for næsten syv ud af ti virksomheder har en betydning, at medarbejderne kan komme på arbejde med den kollektiv transport. Samtidig viser undersøgelser, at når først folk vælger bilen til, så er vejen tilbage til kollektiv transport meget lang. Det er et problem, da trængslen stiger og stiger - frem mod 2035 bliver der op mod flere 800.000 biler.

- Vi har brug for politiske ambitioner for den kollektive transport. Sverige og Tyskland er lykkedes med at få mange passagerer over i kollektiv transport med god dækning og attraktive priser. Det kan vi også gøre i Danmark, men det kræver, at regeringen eller Folketinget får lagt en visionær plan og lader investeringerne følge med, siger Karsten Lauritzen.


Om prisstigninger og prisen på kollektiv transport:

  • Prisstigninger skyldes øgede udgifter til brændstof samt dækning af et lavere antal passagerer efter covid-19.
  • I gennemsnit vil priserne blive hævet med 10,3 procent i 2024. Pendlerkort på kortere rejser op til ti zoner vil opleve prisstigninger på op til knap 14 procent


Billetter og takster