NYHEDER 13. DEC 2020 KL. 12:56

Skiftedag 13. december 2020: Lufthavnsbane ved Aalborg er åbnet

Af: kollektivtrafik

Forretningsfolk, turister og andre rejsende kan lade bilen stå, når de skal til og fra Aalborg Lufthavn. Med den nye bane og station, som blev åbnet lørdag, vil man kunne tage toget direkte til lufthavnen, der ligger på nordsiden af Limfjorden lidt vest-nordvest for Aalborg


Sammen med et nyt dobbeltspor til Lindholm og et andet på vej i Hjørring vil den nye bane give et løft til infrastrukturen i den nordjyske region og gøre det lettere for rejsende at komme til og fra Aalborg. Og med nyt signalsystem og elektrificering på vej, vil den være rustet til fremtidens el-tog. Det vil gøre det mere attraktivt at tage toget frem for bilen. Lige nu er passagerantallet påvirket af den nuværende situation med COVID-19. Men på sigt vil den nye station og bane bidrage til at binde landet bedre sammen, lyder vurderingen fra transportminister Benny Engelbrecht (S).

- Vi binder vores land bedre sammen, når vi udbygger infrastrukturen på tværs af landsdele. Med en direkte forbindelse til og fra lufthavnen vil det ikke kun blive nemmere at rejse til og fra Aalborg for rejsende fra både ind- og udland, men det vil - sammen med andre forbedringer på jernbanenettet - også give et løft til infrastrukturen i hele den nordjyske region. Derfor er jeg rigtig glad for, at den nye station bliver taget i brug, og jeg er ikke i tvivl om, at den vil give et stort løft for de rejsende, når vi igen kan rejse mere frit, siger Benny Engelbrecht.

Den nye bane til lufthavnen er cirka tre kilometer lang og vil få direkte forbindelser til hovedjernbanenettet via Aalborg og Aarhus. På strækningen vil der køre et tog i timen i hver retning.

Thomas Kastrup-Larsen (S), der er borgmester i Aalborg Kommune, mener, at en stærkere forbindelse mellem lufthavnen og Aalborg vil være en motor for vækst og udvikling i Aalborg og resten af Nordjylland.

- Den nye jernbane giver et massivt løft til den samlede infrastruktur i Nordjylland, der er så enorm vigtig for både borgere og erhvervslivet. Adgangen til og fra Nordjylland bliver bedre både på tværs af regionen og mellem Aalborg og Aarhus. Jernbanen vil også skabe nye muligheder for udvikling af Aalborg. Med den nye jernbane gør vi det også mere attraktivt at tage toget frem for at tage bilen, da der kun bliver 75 meters gåtur fra jernbanestationen til check-in. Jeg er stolt over, at Aalborg igen går forrest, når det handler om at bane nye bæredygtige og attraktive veje indenfor kollektiv trafik, siger han.

Nyt signalsystem på vej
I løbet af de kommende år vil Banedanmark elektrificere strækningen, så den kan blive køreklar til de nye el-tog. Dermed er banen en del af fremtidens jernbane, som på sigt vil give passagererne kortere rejsetider og en mere stabil togdrift.

- Vi er glade for, at den nye station ved Aalborg Lufthavn nu kan åbne. Arbejdet er forløbet planmæssigt, og vi forsætter med at installere det nye ERTMS-signalsystem. Når det om nogle år står klar - og stationens kapacitet kan udnyttes fuldt ud - vil det give borgerne en jernbane med kortere rejsetider, færre signalfejl og en bedre og mere stabil togdrift. Indtil da håber vi, at passagererne vil være glade for den splinternye bane og station, der vil gøre det nemmere at komme direkte til og fra lufthavnen, siger Lars Blædel Riemann, der er områdechef for Anlæg Vest hos Banedanmark.

Arbejdet med at installere det nye signalsystem ventes være fuldendt i 2024. Herefter vil det være muligt at udnytte stationens fulde kapacitet, så der kan køre flere tog i timen. De nye el-tog vil komme til at indtage banen i løbet af 2026.

 Jernbaner Mobilitet