Transportministeren afviser at gribe ind over for busser med fejl
Af: Niels Bak Henriksen
Det kalder på bedre whistleblowerordninger og en gennemgang af reglerne, mener SF efter de eksempler, der er kommet frem, hvor chauffører hos busoperatøren Umove er blevet beordret til at køre videre med busser med alvorlige fejl. Men systemet virker og håndterer de problemer, der er, sagde transportminister Thomas Danielsen (V), da han var kaldt i samråd om sagen.
Sagen om selskabet Umove's kørsel med busser med ulovlige fejl og mangler er ikke noget, som får transportminister Thomas Danielsen op af stolen.
- Hvis jeg skal starte med at opsummere, så agter jeg ikke at gøre noget, sagde han på det samråd, som Folketingets Transportudvalg havde indkaldt ham til tirsdag eftermiddag.
Det var SF’s transportordfører Mads Olsen, der havde indkaldt samrådet. Og han startede ellers med fredsommelige toner over for ministeren, hvor han understregede, at han ikke anklager ministeren for at have noget som helst ansvar for at have skabt problemerne.
- Det her er ikke et samråd, hvor der skal kastes med mudder og peges med fingre, men hvor der skal findes nogle konstruktive løsninger, sagde han.
Alligevel blev samrådet til mere mudderkast end løsninger.
Uenighed om behov for nye regler
Det er TV2 Kosmopol, der har gravet forholdene i firmaet Umove frem, hvor chauffører på to buslinier i København - Linie 19 og Linie 23 - er blevet beordret til at køre ud med busser, hvor for eksempel hornet ikke virkede, dækkene var nedslidte, eller hvor bremserne var så ringe, at de fik at vide, at de bare kunne bruge håndbremsen i stedet. Henvendelser fra chaufførerne til en intern whistleblowerordning og direkte til selskabets direktør har ikke givet nogen reaktioner.
Derfor efterlyste Mads Olsen blandt andet en whistleblowerordning i Færdselsstyrelsen, som bekymrede chauffører eller andre kan henvende sig til, og en gennemgang af regler og straframmer.
Men den var ministeren ikke med på. Ikke fordi han ikke synes sagen er problematisk.
- Det skal jo ikke være til diskussion, at naturligvis skal man overholde loven. Det er helt uacceptabelt hvis man kører i busser, der ikke er i orden. Men det er jo ikke noget, vi politisk er uenige om, sagde han og understregede, at han generelt er imod at lave nye regler ud fra enkeltsager.
- Vi får jo ikke ordentlige busser af at lave flere paragraffer og flere regler, som gør det mere komplekst og mere uoverskueligt, og fordi der sidder flere bureaukrater og venter på et kontor, om der kommer henvendelser via en whistleblowerordning, sagde Thomas Danielsen i sit svar, hvor han også henviste til, at det allerede i dag er muligt at henvende sig til Færdselsstyrelsen både med navn og anonymt.
Og så henviste han ellers til den redegørelse, som trafikselskabet Movia er kommet med, hvor han mener, at systemet allerede har reageret tilfredsstillende på sagen. Det er Movia, der som regionalt trafikselskab har købt buskørslen hos Umove og derfor skal påse det foregår efter reglerne.
- Så min konklusion var at invitere Movia herind og spørge, om der er plads til nogle forbedringer. Jeg har spurgt dem, og der var svaret nej, sagde han.
Ministeren gled af
At systemet fungerer, købte Mads Olsen ikke og henviste til, at chaufførerne dels havde forsøgt flere gange internt at gøre opmærksom på problemerne og dels, at det kun var to chauffører, som ikke længere havde deres daglige gang i selskabet, som var villige til at stå frem offentligt.
- Faktum er, at der er ikke blevet grebet ind her, selv om der har været problemer i over et år. Og det tyder for mig rimeligt soleklart på, at der er brug for en opstramning, sagde han og spurgte om Færdselsstyrelsen faktisk har fået henvendelser i sagen.
Det gled Thomas Danielsen af på ved at sige, at han ikke kan svare på, hvilke medarbejdere, der har sendt henvendelser, men henviste til, at det tidligere var sket i andre sager om både rutebusser og partybusser, hvor styrelsen havde reageret på det.
Det gjorde han også på et spørgsmål om, hvad straframmen er, hvis en eventuel sag mod Umove ender med en dom.
- Jeg kan ikke lige svare på en potentiel retssag, som jeg ikke har kendskab til, valgte ministeren at svare, og det fik Mads Olsen til at gentage spørgsmålet, og at det ikke var den konkrete sag, men den generelle straframme han spurgte til.
- Alle de spørgsmål om straframmer og så videre, der er det desværre den forkerte minister, man har kaldt i samråd, sagde Thomas Danielsen og henviste til justitsministeren.
Transportministeren undlod også flere gange at svare direkte på, om der var behov for at udbrede kendskabet til muligheden for at henvende sig anonymt til Færdselsstyrelsen.
- Det kunne ministeren jo sådan set bare gøre, og det synes jeg sådan set er for ringe, at det ikke bliver gjort, lød det fra Mads Olsen.
Beskyldninger om useriøsitet
Han borede også i, om ministeren ville sætte gang i en undersøgelse af de muligheder, der er i loven for at fratage selskaber deres buskørselstilladelse, men blev også her mødt med en afvisning.
- Vi har en lovgivning, der skal sikre, man kan fratage buskørselstilladelser, hvis der sker grove og gentagne lovbrud. Og det, må man sige, vi har her. Og ministeren vil ikke engang undersøge, om den her lov kan tages i brug. Så kommer ministeren til at fremsætte et lovforslag, hvor man gør det klart og tydeligt, at man alligevel ikke kommer til at gribe ind her, så man kan bare slette det, spurgte han provokerende.
- Det er så useriøst, at jeg spilder min tid, svarede Thomas Danielsen og henviste til ansvarsfordelingen, som han allerede havde redegjort for, hvor det er trafikselskaberne, der skal skride ind.
Det fik på hans side Mads Olsen til at kalde det useriøst at ministeren ikke en gang ville undersøge, om den bestemmelse i loven kunne komme i brug, og henviste til, at det gør man ellers på andre områder.
Men han måtte tage til efterretning, at der ikke ville komme nogen form for handling fra ministeren, hverken når det gælder strafniveau, om reglerne er passende og brugbare eller om kendskabet til de ordninger, der er, er gode nok.
- Jeg er så bare meget politisk uenig. Det synes jeg er ærgerligt, for vi er allesammen afhængig af den sikkerhed, der er på vejene. Ellers er der ikke mange, der har lyst til at sætte deres børn og ældre familiemedlemmer ind i en bus, der ikke kan bremse, sagde han.
Og blev igen afvist af Thomas Danielsen.
- Det er der overhovedet ikke grundlag for at sige. Som i overhovedet ikke. Tværtimod. Hvis man skal kigge over de sidste fem år, så tror jeg tallet er nul. Der er stort set ingen ulykker af materielle årsager. Og derfor vil jeg ikke falde i det hul, at begynde at lave symbollovgivning, lød hans afsluttende bemærkning.
Mads Olsen på sin side bebudede, at der ville komme flere spørgsmål som opfølgning på sagen.
Interesserede kan læse Movis's redegørelsen om sagen om fejlbehæftede Umove-busser på Movia's Linie 19 og 23 her:
Læs også:Trafiksikkerhed kan ikke gradbøjes
Emner i fokus
BÆREDYGTIGHED
MOBILITET