NYHEDER 24. JAN 2020 KL. 10:16

Ringkøbing-Skjern kommune sparer og får grønne buskørsel

Af: kollektivtrafik

Ringkøbing-Skjern Kommune kan se frem mod både billigere og mere bæredygtig buskørsel, efter at trafikselskabet Midttrafik har udbudt kommunens lokale ruter og skoleruter. Kommunen bliver den første i Danmark, hvor lokalruterne udelukkende tanker biodieselsproduktet HVO som brændstof. Med de nye buskontrakter reducerer Ringkøbing-Skjern Kommune sin årlige CO2 udledning med godt 600 ton

I samarbejde med Midttrafik har Ringkøbing-Skjern Kommune udbudt kommunens buskørsel. Udbuddet, der blev endeligt afsluttet efter nytår, omfatter både buskørsel på kommunens lokale ruter og skoleruter.

Det er Midttrafik, der har gennemført udbuddet, mens de nærmere betingelser er blevet fastlagt i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune. Midttrafik har udbudt fem kontrakter på sammenlagt 861.000 kilometers kørsel årligt.

Udbuddet resulterer i en besparelse på ca. 2 millioner kroner fra 2021 og fremefter. Det udgør cirka 9 procent af kommunens årlige udgifter til kollektiv bustrafik. Besparelserne sker både som følge af en reduktion i køretiderne og billigere timepriser.

Herudover udskifter Ringkøbing-Skjern Kommune, som den første kommune i Danmark, bussernes brændstof til det mere bæredygtige dieselprodukt, HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). HVO-dieselen er som sådan CO2-neutralt, da den er produceret af organiske materialer, som for eksempel affald fra slagterier og landbruget. Ved at erstatte almindeligt diesel med HVO biodiesel, reducerer Ringkøbing-Skjern Kommune sin årlige CO2 udledning med godt 600 ton.

- Vi er godt tilfredse med resultatet. Udover at vi kan se frem mod billigere kørsel, kan kommunen også markere en grøn profil udadtil. Det er glædeligt, når vi gerne vil være kendt som Naturens Rige, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, John G. Christensen (S).

Midttrafik er også tilfreds, da trafikselskabet med udbuddet slår to fluer med ét smæk.

- I de nye kontrakter kræver vi, at buschaufførerne får adgang til tidssvarende lokaler på banegården i Ringkøbing og rutebilstationen i Skjern. På den måde håber vi, at vi er med til at bevare livet i bygningerne, og samtidig sikrer vi gode forhold for buschaufførerne, siger funktionsleder hos Midttrafik, Thomas Dalgaard Mikkelsen.

De nye kontrakter træder i kraft i sommeren 2020, og løber som minimum over en periode på seks år. Følgende busselskaber blev vinder af de fem udbudte kontrakter:

  • Silkebus A/S vinder lokalruterne 515, 560, 570, 580 (Ringkøbing og omegn)
  • Brande Buslinier ApS vinder lokalruterne 561, 567, 568, 590, 595, 596 (Ringkøbing og omegn)
  • Holstebro Turistbusser vinder skoleruterne 517, 518, 572, 573 (Skjern om omegn)
  • Brande Buslinier vinder skoleruterne 574, 575, 577, 578 (Skjern om omegn)
  • Brande Buslinier vinder skoleruterne 551, 562, 564, 566, 593, 594 (Skjern om omegn)