NYHEDER 19. SEP 2023 KL. 06:00

Efter Corona: - Vi er i en ny virkelighed

Af: Mikael Hansen

Efter Corona: - Vi er i en ny virkelighed
Billede: Sundhedsstyrelsen

- siger Marlene Holmgaard Fris, direktør for kunder og kommunikation i Movia.


Corona-krisen var en kæmpe streg i regningen for kollektiv trafik. Selvom passagererne er tilbage, har nogle ændret adfærd, mener Marlene Holmgaard Fris, direktør for kunder og kommunikation i Movia. Hun forklarer:

- Vi er i en ny virkelighed med nye mobilitetsvaner. Corona-tiden har lært os at gå og cykle længere. Desuden er antallet af elcykler steget. Movia har netop besluttet at gøre gratis cykelmedtagning i busserne til en permanent og generel ordning.
- Desuden er der flere der arbejder hjemme i fleksible ordninger. Fleksibilitet er i det hele taget nøglebegrebet i den nye virkelighed. Derfor arbejder vi med at introducere mere fleksible billetter og kort, ligesom fritidsrejser også ser ud til at have større betydning. Et andet stort emne er trafikinformation, hvor vi også arbejder med mere fleksible og personificerede løsninger. Et eksempel er her DOT Billetter-appen, som har fået nye funktioner, der gør informationen personlig.

- Vi har også videreudviklet vores Pendler-Tjek til at vise forskellene på privat og kollektiv transport endnu mere præcist og med de grønne aspekter gjort mere tydelige.

Marlene Holmgaard Fris indrømmer, at indsatsen stort set samler sig om kendte parametre og metoder:
- Vi må jo erkende, at det ikke er ny viden om kollektiv trafik eller om salg og markedsføring, der mangler. Der skal ikke opfindes en stribe nye koncepter. Det handler mere om at få budskabet ud til de rette målgrupper, og så erkende, at det er det lange seje træk, der kommer til at virke – ikke smarte hurtige fix. Kollektiv trafik er kompleks, men dog til at finde ud af, hvis man tager den nødvendige tid. Det skal vi hjælpe folk med.

Efterlyser du og Movia en klarere politisk anbefaling om at bruge kollektiv trafik – som modtræk til myndighederne advarsel om at bruge kollektiv trafik fra midt i Corona-krisen i 2020?

Marlene Holmgaard Fris:
-Lige nu ser vi rigtig mange kommuner og begge regioner, der må lave nogle hårde prioriteringer af velfærden, fordi pengene ikke rækker i budgetterne. Heldigvis kan nogle skubbe besparelserne på busdriften lidt til hjørne, men det vil ramme nogle. Forhåbentlig kan vi få vendt skuden hurtigt, for vi ved, at når først en buslinje for eksempel lukkes, så bliver det meget svært, for ikke at sige umuligt, at få den tilbage igen – og så har passagererne fundet andre løsninger.Corona Kundetilfredshed Mobilitet Trafikselskaber